Slottet her er Schönbrunn, og det er Wiens største turistattraktion, så et besøg her var et absolut must, da vi tog til Wien i den sidste uge af vores sommerferie. Det var sidst i august og der var hedebølge med temperaturer lige under 40 grader. Det var godt nok hedt, men vi indrettede os derefter og havde nogle pragtfulde dage i den gamle kulturby.

Schönbrunn var sommerbolig for de habsburgske kejsere, og indbegrebet af Østrigs stormagtsdage. Meget står intakt fra dengang de sidste kejsere boede der i sidste halvdel af 1800-tallet. Vi tog den store tur rundt i slottet og så 40 værelser og gemakker, det ene mere prægtigt og overdådigt end det andet. Ufattelige rigdomme er samlet her.

 

Schönbrunn ligger lidt udenfor det centrale Wien, og det ligger i en enormt stor park. Vi tog turen rundt i parken med et lille tog, men man kan også komme rundt med hestevogn. I parken er en zoo, et tivoli og flere pavilloner. Og så er der Neptunspringvandet og Glorietten.

Sidstnævnte er en arkade eller pavillon, der ligger højt oppe på en bakke. Herfra er en flot udsigt over selve slottet og byen bagved.

I dag rummer Glorietten en cafe, og vi fik et lille tiltrængt hvil, mens vi sad og frydede os over de fantastiske omgivelser og den flotte udsigt.

 

Slottet her er Belvedere. Det er et lille og fuldstændig charmerende slot, der består af 2 bygninger forbundet af et mindre symmetrisk parkanlæg med springvand, skulpturer, alleer og trapper.

Slottet blev bygget af prins Eugen af Savoyen, der var en stor kunstelsker, og meget passende er slottet i dag kunstmuseum. Vi kom der en sen eftermiddag og nåede ikke indenfor, men det var ren fryd bare at sidde og nyde vejret og parken.

 

I Wiens centrum ligger store prægtige museer og det enorme borgkompleks Hofburg, der nærmest er en by i byen. Hofburg var de østrigske kejserers vinterresidens og i dag bruges en del af komplekset af regering og myndigheder.

En del af Hofburg er åbent for offentligheden, og vi fik set de kejserlige gemakker og audienssale, som står intakte fra den sidste kejsers tid. Også sølvkammeret var værd at se. Her var samlet overdådige og helt ufattelige rigdomme.

Som noget rimelig nyt er der i Hofburg indrettet et Sisi Museum, som fortæller den fascinerende historie om Østrigs sidste kejserinde. Sisi var umådelig smuk og hendes liv var både glamourøst og tragiskt og endte, da hun blev myrdet i 1898.

Sisis liv har skabt en romantisk myte, og i dag bruges hun heftigt i markedsføringen, og i Hofburgs museumsbutik kan man købe ALT med Sisis billede på.

I Sisi Museet vises tøj, sko, hårbørster og andet, der har tilhørt Sisi, her er masser af fotos og kopier af et par af hendes fantastiske kjoler. Her hænger maleriet her også, men dette er lånt fra Wikipedia, for man må ikke fotografere på museet.

Nationalbiblioteket ligger også i Hofburgkomplekset. Bibliotekets store og imponerende Prunksaal er bestemt værd at se. Salen blev bygget til kejser VI's bogsamling og stod færdig i 1726. Loftet udgøres af en enorm kuppel.

 

 

 

 

I Wiens centrum ligger også den iøjnefaldende parlamentsbygning, der minder om et græsk tempel.

Arkitekten var danske Theophil Hansen, som vi aldrig før havde hørt om. Men Hansen var også udlandsdansker, han blev født i København i 1813, tog som ung til Athen og fra 1846 i Wien, hvor han døde i 1891. I Wien opførte han en lang række offentlige bygninger.

Mellem de store prægtige bygninger i Hofburgområdet ligger flere parker, så der er masser af grønne arealer med høje træer, blomster og springvand. Her var rart at sidde og slappe af og få lidt at drikke - begge dele var tiltrængt i varmen.

 

Selvfølgelig skulle vi ud og sejle på Donau, og selv om der var skygge og en let brise, så var det alligevel mega varmt. Men vi konstaterede, at Donau ikke er "der schönen blauen Donau", den er ret grøn og grumset.

Donau blev reguleret for mange år siden, og vi skulle gennem en stor sluse, hvor båden blev hævet hele 8 meter. Floden er delt i den nye Donau og selve Donau og imellem ligger en meget lang og smal ø. Desuden er der en Doanu-kanal og den ligger tættest på selve Wien. Vores sejltur startede på kanalen og senere fortsatte vi på selve Donau.

 

 

Fra Wien er der kun 63 km til Slovakiets hovedstad Bratislava. Man kan sejle, men vi valgte at tage med toget og efter 11/2 time ankom vi til Europas yngste hovedstad. Bratislava blev hovedstad i 1993, da Tjekkoslovakiet blev delt.

Bratislava er en mindre udgave af Wien, her er de samme flotte huse og palæer, alt er bare i mindre målestok.

Højt over byen troner borgen Hrad, som huser nationalmuseet og regeringskontorer. Fra borgen er der en helt forrygende udsigt over byen.

 

 

Vi sparede benene og tog 2 ture med en lille vogn, først gennem den gamle bydel og så en længere tur op til Hrad.

Der var mange turister i byen, men den virkede ikke overendt og spoleret, men derimod meget tiltalende og charmerende. I byens centrum var der masser af kunst, både nyt og gammelt.

Det var virkeligt hedt, så folk søgte ind i skyggen, hvor de sad og hyggede sig og fik lidt at drikke.

Bratislava var en rigtig positiv oplevelse.

 

Vores Wiener-hotel lå i et stille område lige udenfor centrum, men med fine forbindelser, så det var nemt og hurtigt at komme rundt. Vores værelse lå på bagsiden, og under hedebølgen var det en stor fordel, fordi solen ikke stod på.

Der var adskillige restauranter i kort afstand fra hotellet, og vi prøvede flere af dem. Nogle var gode, andre knap så gode, men vi fik da en fremragende wienerschnitzel.

Morgenmad og aftensmad blev indtaget udendørs i behagelig temperatur, men midt på dagen var det bedst i skyggen, og selv der var det varmt.

 

 

I lufthavnen nåede vi lige at få en Sachertorte, for Hotel Sacher har en cafe her. Vi havde slet ikke fået smagt Wiens kager, det havde simpelthen været for varmt.

Flyet hjem var overbooket, så af en eller anden grund blev vi opgraderet til 1. klasse. Det betød masser af plads og lækker gourmet-mad, så det var en fin afslutning på vores ferie.

Vi havde været lidt bekymrede over de høje temperaturer, og varmen lagde da helt sikkert også en dæmper på aktiviteterne, men vi indrettede os derefter og havde nogle dejlige dage i en skøn by.